header-1

Prevencia hnačiek

Deprecated: Non-static method JSite::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /var/www/www/templates/gk_publisher/lib/framework/helper.layout.php on line 109

Deprecated: Non-static method JApplication::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /var/www/www/includes/application.php on line 539

Deprecated: Non-static method JSite::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /var/www/www/templates/gk_publisher/lib/framework/helper.layout.php on line 109

Deprecated: Non-static method JApplication::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /var/www/www/includes/application.php on line 539

Prevencia hnačiek

Ako sa vyvarovať hnačky cestovateľov?

Ako sa chrániť proti salmonelóze?

Jednou z najčastejších príčin hnačkových ochorení je infekcia baktérií Salmonella, ku ktorej dôjde jednak požitím už infikovaného jedla, alebo prenesením infekcie z rúk na potraviny pri ich príprave. Je potrebné si uvedomiť, že chovy domácich zvierat, vrátane hydiny, a najmä veľkochovy sú touto baktériou premorené, preto pri porciovaní mäsa a hydiny a skladovaní vajec musíte dodržiavať veľmi starostlivo určitý hygienický režim. Bohužiaľ, aj hygienická úroveň niektorých predajcov rýchleho občerstvenia je nedostatočná a ľahko môžete zjesť kontaminovaný pokrm. Napr. grilované kura môže byť infikované rukou predajcu, ktorý súčasne pripravuje ďalšie surové kurčatá na grilovanie. Môže však tiež dôjsť ku kontaminácii pri priemyselnej výrobe potravín. Ochorenie salmonelózou môže mať a tiež často má ťažký priebeh, najmä u malých detí a dojčiat predovšetkým. Ak ochorie takto dojča, musela sa nejakého hygienického prehrešku dopustiť o neho sa starajúca osoba.

Na porciovanie mäsa používajte výhradne jednu doštičku a jeden nôž, ktoré už nepoužijete na porciovanie iných potravín (napr. chlieb). A to doštičku najlepšie z plastu, pretože do drevenej môže vytekajúca tekutina vsiaknuť.

Porciujte mäso vtedy, ak máte dieťa (alebo deti) zaistené napr. v postieľke, ohrádke alebo počas jeho spánku (náhodou budete musieť k dieťaťu ísť a v zhone si neumyjete ruky, podáte mu hračku či cumlík a už je zle).

Nikdy v chladničke nenechávajte mäso či kura tak, aby sa vyplavenou tekutinou iná potravina či chladnička pofŕkala.

Počas porciovania mäsa sa ničoho iného nesmiete dotýkať (napr. poháre s pitím).

Hneď ako s porciovaním skončíte, mäso či hydinu riadne umyte, takisto všetky použité predmety vrátane svojich rúk a kuchynskej linky.

Pozor na utierky, ak ste ich počas prípravy surového mäsa použili, musíte ich odstrániť.

Údeniny – párky, klobásy, špekáčiky – musia byť varené 20 minút, salmonely hynú pri teplote 80 °C. Ak varíte údeniny na miernom plameni, neprasknú.

Ak grilujete, všetko musí byť riadne prepečené.

Vajcia v chladničke uchovávajte mimo iných potravín, lepšie ešte v pevnom obale, kupujte iba vajcia s atestom (veľmi rizikové sú „výklepky“).

Vajcia konzumujte varené, volské oko alebo riedku praženicu si budete musieť odoprieť, rovnako ako tatársky biftek či krvavý steak.

Nepripravujte si doma vlastnú majonézu z vajec, takisto vaječný koňak či rôzne krémy a zmrzliny zo surových vajec. Ak potrebujete majonézu, existuje iný recept na samotnú prípravu alebo sa budete musieť uspokojiť s priemyselne vyrobenou (vzhľadom na konzervačné látky neprežije asi žiadna baktéria).

Bohužiaľ, zárukou bezpečnosti nie sú ani vajcia od babičky z vidieka.

Rýchlemu občerstveniu, najmä v lete, sa vyhnite oblúkom.

Na rozmrazovanie mäsa a hydiny nepoužívajte mikrovlnnú rúru! S časovým predstihom vyberte mäso či hydinu z mrazničky a nechajte v chladničke voľne rozmraziť, čo trvá cca 12 hodín. Samozrejme, v takej nádobe, aby vytekajúca tekutina nepofŕkala iné potraviny a chladničku.


Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /var/www/www/libraries/joomla/filter/input.php on line 660

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /var/www/www/libraries/joomla/filter/input.php on line 663