header-1

Nádory hrubého čreva

Deprecated: Non-static method JSite::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /var/www/www/templates/gk_publisher/lib/framework/helper.layout.php on line 109

Deprecated: Non-static method JApplication::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /var/www/www/includes/application.php on line 539

Deprecated: Non-static method JSite::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /var/www/www/templates/gk_publisher/lib/framework/helper.layout.php on line 109

Deprecated: Non-static method JApplication::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /var/www/www/includes/application.php on line 539

Nádory hrubého čreva

Úvod

Literárne údaje uvádzajú, že 80 – 90 % všetkých nádorov sa rozvíja vplyvom vonkajších faktorov. Vznik asi 35 až 40 % nádorov súvisí so spôsobom našej výživy. Rozvoju väčšiny nádorov sa preto môžeme ubrániť, je však nutné, aby sme vedeli, čo vznik nádorov podporuje, či mu, naopak, zabraňuje. Rakovina hrubého čreva a konečníka (kolorektálny karcinóm) patrí medzi závažné a najčastejšie sa vyskytujúce zhubné ochorenia v strednej aj západnej Európe. Naša republika má v štatistikách výskytu a úmrtí na toto ochorenie prvoradé postavenie.

Životný štýl

V USA pri hodnotení veľkého súboru ľudí s rôznou etnickou príslušnosťou významne súvisel výskyt kolorektálneho karcinómu s vysokým energetickým príjmom potravy, s malou fyzickou záťažou, s obezitou, fajčením a príjmom alkoholu (nad 30 g denne). Tiež u ľudí s údajom o zápche bol výskyt nádorového ochorenia hrubého čreva a konečníka významne vyšší. Spôsob súčasného života, spájaný s konzumáciou stravy veľmi bohatej na mäso a cukor, chudobnej na zeleninu a ovocie, a tým aj vlákninu, napomáha rozvoju nádorového ochorenia.

Nádorové ochorenie

Každú sekundu sa v našom tele obnovujú státisíce buniek jednotlivých tkanív. Ak dôjde k poškodeniu ich genetického kódu, môže sa rozvinúť nádorové ochorenie. Príčinou sú karcinogény, ktoré môžu byť povahy chemickej, radiačnej, infekčnej (obzvlášť vírusovej) a ďalšie. Okrem iného sa hovorí o tzv. oxidačnom strese, keď v nadbytku uvoľnené kyslíkové radikály poškodzujú bunky. S pribúdajúcim vekom človeka sa znižuje schopnosť organizmu vyrovnať sa s týmto oxidačným stresom, v potrave často chýbajú tzv. antioxidačné látky a zvýši sa tak nebezpečenstvo rozvoja nádorového ochorenia.

Tráviaci trakt

Tráviaci trakt človeka sa neustále stretáva s látkami, ktoré môžu uponáhľať vznik rakoviny, a to nielen v tráviacom trakte, ale aj inde v organizme. Obdobne sa v tráviacom trakte vyskytujú látky, ktoré organizmus chránia. V súčasnosti sa venuje veľká pozornosť baktériám, ktoré sa prirodzene vyskytujú v našom tráviacom trakte. Týchto baktérií je obzvlášť v hrubom čreve až 10× viac, ako je buniek nášho organizmu. Spektrum týchto baktérií tvorí tzv. črevnú mikroflóru, ktorá ovplyvňuje veľa metabolických procesov nielen v čreve, ale aj sprostredkovane ďalej v organizme. Spektrum týchto baktérií sa mení s vekom, výživou a mnohými ďalšími faktormi. Stále viac sa preukazuje význam mliečnych baktérií, obzvlášť bifidobaktérií, označovaných ako probiotiká, ktoré majú priaznivý účinok na zdravotný stav človeka, vrátane pozitívnej úlohy v prevencii rozvoja nádorového ochorenia. Ako je preukázané, niektoré tieto baktérie môžu tiež priaznivo ovplyvňovať črevnú pasáž, čo je tiež žiaduci faktor v prevencii nádorového ochorenia hrubého čreva a konečníka. Je bežne známe, že s vekom týchto priaznivo pôsobiacich baktérií v tráviacom trakte ubúda, a to obzvlášť vtedy, ak nie je ich prívod trvale posilňovaný zodpovedajúcim spôsobom výživy.

Naša výživa v dvadsiatom storočí

Naša strava, pomerne bohatá na príjem tukov (vyvolávajú zvýšenú tvorbu kyslíkových radikálov), nebola dostatočne kompenzovaná prívodom antioxidantov, obsiahnutých predovšetkým v ovocí a zelenine. Tu obsiahnuté vitamíny E a C, vláknina, niektoré stopové prvky a veľa ďalších látok znižujú riziko poškodzovania buniek a rozvoj nádorového ochorenia. Nejde iba o rakovinu hrubého čreva a konečníka, ale aj o rakovinu prostaty, prsníka, pľúc, močového mechúra. Prístup našej populácie k mlieku a mliečnym výrobkom je často ambivalentný. Napríklad v deväťdesiatych rokoch významne poklesla spotreba mlieka a mliečnych výrobkov, významných zdrojov vápnika, ktorého pozitívny účinok je uvádzaný v chemoprevencii rozvoja nádorového črevného ochorenia.

Preventívne pôsobiace zložky potravín

Preventívne pôsobiace zložky potravín môžeme deliť podľa toho, do ktorej fázy karcinogenézy zasahujú. Okrem potravín s obsahom antioxidantov, medzi ktoré patrí aj veľa ďalších látok, napríklad vitamín D, kyselina listová, selén, tu majú významné miesto kyslé mliečne výrobky (jogurty, acidofilné mlieko). Nielen preto, že ich tráviaci trakt človeka často lepšie toleruje a že dodávajú vápnik a ďalšie významné živiny, ale predovšetkým preto, že obsahujú bifidobaktérie, mliečne baktérie, ktoré majú probiotický účinok. Mliečne baktérie pozitívne upravujú črevnú mikroflóru. Z epidemiologických štúdií je známe, že mliečne baktérie majú antikancerogénne účinky (bránia rozvoju nádorového ochorenia). Uplatňuje sa tu aj mechanizmus so zlepšením metabolizmu žlčových kyselín. Žlčové kyseliny sa zvýšene produkujú obzvlášť pri príjme tukov. V prítomnosti mliečnych baktérií sa znižuje riziko ich uvoľnenia a tým aj pôsobenie na rozvoj nádorového ochorenia v oblasti hrubého čreva a konečníka. Výskum antikancerogénnych zložiek potravín stále prebieha a je potrebné, aby bola verejnosť zodpovedne informovaná.

Súčasne platné dlhodobé odporúčania

Dodržujte zdravý životný štýl s dostatkom pohybu, obmedzením fajčenia a alkoholu.
Dbajte na pravidelné vyprázdňovanie stolice.
Pri príjme potravy sa vyvarujte vysokého prívodu energie (tuky, sacharidy v nadbytku) – overuje sa tak platnosť starého príslovia „Jedzte do polosýta...“.
Obmedzte spotrebu červeného mäsa (bravčové, hovädzie), nasýtených živočíšnych tukov a soli.
Jedzte potravu s dostatkom vlákniny a ďalších ochranných látok (ovocie, zelenina, celozrnné obilniny).
Do svojho jedálneho lístka pravidelne zaraďujte kyslé mliečne výrobky (jogurty).
Vaša strava by mala byť dostatočne pestrá, prakticky v každej porcii stravy by malo byť ovocie alebo zelenina. Okrem mlieka a ďalších mliečnych výrobkov by mal váš jedálny lístok pravidelne obsahovať kyslý mliečny výrobok. Do jedálneho lístka pravidelne zaraďujte aj celozrnné cereálne výrobky.

Čo je kolorektálny karcinóm (CRCA)?

Kolorektálny karcinóm (CRCA) patrí medzi zhubné nádory, najčastejšie vzniká na stenách sliznice hrubého čreva. Príčina jeho vzniku nie je rovnako ako pri väčšine nádorových ochorení celkom jasná. Veľký vplyv na jeho vznik má pravdepodobne výživa, hlavne nízky obsah vlákniny, a tiež nedostatok pohybu. Pri niektorých typoch rakoviny hrubého čreva hrá istú rolu aj rodinná záťaž.

Zhubných nádorov dnes rozlišujú lekári celý rad. Vznikajú po tom, čo sa bunka v organizme začne nekontrolovane množiť a produkovať bunky nové, ktoré sú však už patologicky zmenené. Zhubné nádory majú, bohužiaľ, schopnosť prerastať od miesta vzniku nádoru do okolitých tkanív. Následne môžu vytvárať metastázy – druhotné ložiská, ktoré ohrozujú a napádajú životne dôležité orgány. Ak nie je kolorektálny karcinóm včas objavený a liečený, môže spolu s ďalšími faktormi spôsobiť úmrtie chorého.

Patrím do rizikovej skupiny?

Áno, ak odpoviete kladne na väčšinu z týchto otázok:
Máte viac ako 45 rokov?
Fajčíte?
Máte sedavé zamestnanie a nedostatok pohybu?
Uprednostňujete stravu bohatú na červené mäsá?
Pijete často alkohol?
Mávate problém pri vyprázdňovaní (bolestivosť, krvácanie, striedanie hnačiek a zápchy)?
Vyskytol sa kolorektálny karcinóm u niekoho vo vašej rodine v prvej línii (otec, matka, brat, sestra)?

Čo môžem sám ovplyvniť?

Pre správnu funkciu tráviaceho ústrojenstva, ktorého súčasťou je hrubé črevo, je dôležité dodržiavať zásady zdravej výživy a základné hygienické návyky:
zaraďte do jedálneho lístka viac potravín s vysokým obsahom vlákniny (zdroje vlákniny: obilniny – celozrnné pečivo, strukoviny, zelenina, ovocie a zemiaky),
znížte množstvo živočíšnych tukov v prijímaných potravinách (jedzte viac čerstvých rýb, chudého výsekového mäsa a hydiny a menej paštét, údenín, hamburgerov…),
obmedzte červené mäso a nahraďte ho radšej bielym mäsom (kuracie, morčacie, králik...),
venujte pozornosť svojej hmotnosti a kondícii, snažte sa viac pohybovať,
dbajte na pravidelnú stolicu,
obmedzte spotrebu alkoholu,
prestaňte fajčiť.

Ako si overím, že som v poriadku?

Prvé príznaky ochorenia zhubným nádorom hrubého čreva alebo konečníka môžu byť podobné hemoroidom, okrem krvácania do stolice sa prejavujú napríklad bolesťami pri vylučovaní, striedaním zápchy a hnačiek. V neskorších štádiách choroby dochádza k úbytku hmotnosti, môže sa objaviť aj nepriechodnosť čriev alebo metastázy na pečeni. Krv, ktorá sa môže objaviť v stolici, nemusí nutne predznamenávať prítomnosť zhubného nádoru. Určiť, či ide o zhubný nádor, vám pomôže váš praktický lekár pomocou jednoduchého testu na okultné (skryté) krvácanie do stolice Haemoccult alebo prípadne špecialista – gastroenterológ – pomocou metódy nazývanej kolonoskopia.

Jednoduché a dôkazové testy

Štandardizovaný okultný test krvácania v stolici Haemoccult vám poskytne vo svojej ordinácii praktický lekár. V rámci programu prevencie nádorového ochorenia hrubého čreva a konečníka hradí každý rok test Haemoccult osobám starším ako päťdesiat rokov zdravotná poisťovňa. Je odporúčané tento test pravidelne opakovať.

Pri návšteve u lekára dostanete obálku s testom. Tá obsahuje súpravu troch listov, ktorá slúži na odber troch po sebe nasledujúcich vzoriek stolice, a papierové lopatky na obstaranie vzoriek. Veľmi jednoduchý test teda vykonávate doma a nemusíte sa obávať trápnych situácií v čakárni u lekára. Laboratórne vyhodnotenie testu Haemoccult zariadi váš praktický lekár po tom, čo mu odobrané vzorky v čo najkratšom termíne pri ďalšej návšteve odovzdáte.

Odporúčanie pre priebeh testovania:

v období odberu vzoriek a zhruba tri dni pred jeho začatím jedzte veľa vlákniny (zelenina, strukoviny a tmavý chlieb),
vyvarujte sa potravín zo zvieracej krvi (mäso, paštéty, údenina),
vynechajte lieky s obsahom vitamínu C (celaskon), acetylsalicylovej kyseliny (aspirín, acylpirín, ascorutín) a analgetiká.

Test bol pozitívny – čo bude ďalej?

Pozitívny test Haemoccult (preukáže prítomnosť krvi v stolici) nemusí znamenať, že máte zhubný nádor hrubého čreva alebo konečníka. Praktický lekár vás pre stanovenie príčiny krvácania pošle na ďalšie vyšetrenie k špecialistovi – gastroenterológovi. Toto vyšetrenie sa robí vždy, keď má lekár podozrenie na akékoľvek ochorenie hrubého čreva.

Endoskopická metóda kolonoskopie (tiež koloskopia) umožňuje diagnostikovať a tiež odstrániť adenómy v celom hrubom čreve. Procedúra, ktorá trvá zhruba 20 minút, obsahuje podrobné vyšetrenie celého hrubého čreva a zároveň umožňuje odber vzoriek na následné histologické vyšetrenie.

Ak pri kolonoskopickom vyšetrení zistí lekár výskyt adenómových polypov, dôjde v absolútnej väčšine prípadov k ich odstráneniu endoskopickou polypektómiou. Táto liečebná metóda umožní polyp odstrániť a odovzdať vzorku na ďalšie histologické vyšetrenie.

V prípade, že vyšetrenia vzoriek tkaniva preukážu prítomnosť zhubného nádoru, dôjde k individuálnej liečbe pacienta v rámci onkologickej liečby. Chorí s včas odstráneným CRCA majú po jeho odstránení veľkú šancu na uzdravenie.

Čo je to kolonoskopia?

Termínom kolonoskopie je označované vyšetrenie konečníka a hrubého čreva flexibilným endoskopom. Vo väčšine prípadov je možné prezrieť aj spodnú časť tenkého čreva.

Komu je kolonoskopia určená?

Kolonoskopia sa odporúča u chorých v nasledujúcich prípadoch:

  1. Overenie chorobného alebo neurčitého nálezu zisteného pri irigoskopii (RTG vyšetrenie hrubého čreva), ultrasonografii alebo CT, ktorý nevylúčil závažné ochorenie hrubého čreva, a ďalej jasný patologický nález pri RTG vyšetrení vyžadujúci si histologické vyšetrenie (odber tkaniva na mikroskopické vyšetrenie).
  2. Neobjasnené krvácanie zo zažívacieho traktu:
    • krvácanie z konečníka;
    • meléna (natrávenou krvou čierno sfarbená stolica);
    • nález okultného krvácania testom Haemoccult.
  3. Nevysvetliteľná anémia (úbytok červených krviniek).
  4. Vyšetrenie pre črevné novotvary (nádory).
  5. Chronické črevné zápaly – kolonoskopia slúži na dosiahnutie presnejšej diagnózy, určenie rozsahu postihnutia, aktivity choroby, na stanovenie vhodnej liečby.
  6. Hnačky nejasnej etiológie, brušné príznaky, ktoré neboli vysvetlené (striedavé stolice, bolesti brucha, meteorizmus).
Aká je príprava pred kolonoskopickým vyšetrením?

Pred začatím kolonoskopie musí pacient prejsť prípravou na vyprázdnenie hrubého čreva, ktorá môže byť pre niektorých chorých nepríjemnou a náročnou procedúrou. U chorých užívajúcich prípravky obsahujúce železo sa odporúča ich vynechanie 7 dní pred výkonom. Tri dni pred kolonoskopiou je nutné vylúčiť zvyškovú stravu a chorí trpiaci zápchou by mali mať 2 – 3 dni tekutú diétu. Existuje množstvo prípravkov na vyprázdnenie čreva pred výkonom, ale žiadny nie je ideálny pre všetkých chorých. Najčastejšie sa používa laváž (výplach) 3 – 4 litrami izoosmolárneho elektrolytového roztoku s polyetylénglykolom, ktorý je osmoticky vyvážený, a preto bezpečný aj u chorých so srdcovým, pečeňovým a obličkovým ochorením. Prípravok je možné piť alebo ho podávať nazogastrickou sondou v predvečer vyšetrenia rýchlosťou cca 1 l za hodinu. Inou možnosťou na vyprázdnenie je stále 20 – 40 % roztok MgSO4 (250 ml), event. v kombinácii s klyzmami. Na sigmoideoskopiu (vyšetreniu esovitej slučky – časti hrubého čreva nad konečníkom) nie je nutná perorálna príprava, je možné použiť mikroklyzmu večer pred vyšetrením, v prípade potreby je možné aplikáciu opakovať.

Aké vyšetrenie sa robí pred kolonoskopiou?

Lekár-gastroenterológ (prípadne chirurg) sa vás bude pýtať na vašu anamnézu – históriu zdravotného stavu (či sa ochorenie hr. čreva vyskytlo v rodine, aké ochorenia – najmä kardiovaskulárne – ste mali, či trpíte zápchou, alergiami, aké užívate lieky), bude hodnotiť váš celkový zdravotný stav, laboratórne vyšetrenie (odbery krvi na základné biochemické parametre, krvný obraz), event. urobí orientačné fyzikálne vyšetrenie. Vysvetlí vám význam a priebeh kolonoskopie a po objasnení prípadných nejasností a zodpovedaní otázok vás nechá podpísať informovaný súhlas.

Informovaný súhlas chorého s vyšetrením obsahuje okrem dátumu vyšetrenia, identifikačných údajov o chorom a kontaktného telefónneho čísla, kam sa môže chorý obrátiť v prípade neskorých komplikácií, základné informácie o kolonoskopii, možných komplikáciách výkonu, odporúčaní, ako postupovať po vyšetrení (napr. kedy je možný príjem potravy, zákaz riadenia motorových vozidiel, ako dlho je nutný pokojový režim).

Je potrebné pred týmto vyšetrením užívať antibiotiká?

Štandardne sa používanie antibiotík pred vyšetrením používa iba u rizikových chorých. Medzi najrizikovejších pacientov patria napr. chorí s vrodenou alebo získanou srdcovou chybou, s údajom prekonanej endokarditídy (zápalu vnútornej srdcovej blany), pacienti po náhrade chlopne. U týchto chorých by mali byť pred endoskopickým výkonom podané širokospektrálne antibiotiká na prevenciu vzniku bakteriálnej endokarditídy.

Podávajú sa pred kolonoskopiou lieky na utlmenie?

Niektorí chorí prichádzajú na kolonoskopiu s pochopiteľným ostychom z vyšetrenia a obavou, že výkon bude bolestivý. Ľudia majú rôzny prah pre vnímanie bolesti. Aj technicky veľmi dobre urobená kolonoskopia môže byť bez použitia liekov na utlmenie pre chorého veľmi nepríjemným bolestivým zážitkom. V prípade nutnosti opakovania potom už chorý nechce toto vyšetrenie znovu podstúpiť. Ak si chorý praje výkon bez použitia liekov na utlmenie a v priebehu vyšetrenia zmení názor, je možné podať analgosedáciu počas výkonu, čo je zaistené trvalým žilovým prístupom, ktorý je vhodné ponechať ešte počas odpočívania po vyšetrení – cca 30 min. U vybraných osôb (deti, chorí s psychiatrickými diagnózami alebo v ťažkom celkovom stave) je potrebné použitie liekov na tlmenie individualizovať.

Čo budú lekári počas vyšetrenia sledovať?

Počas celého výkonu bude chorého sledovať endoskopická sestra. Pretože v priebehu endoskopie môže v dôsledku zníženia koncentrácie kyslíka v krvi dôjsť k zníženiu množstva kyslíka v tkanive, sú najmä starí a rizikoví chorí ohrození srdcovými a pľúcnymi komplikáciami. U rizikových chorých bude personál kontrolovať EKG a krvný tlak.

Ako samotné vyšetrenie prebieha?

Kolonoskop zavádza lekár chorému v polohe na ľavom boku po predchádzajúcom vyšetrení per rectum (u chorého s kolostómiou – vývodom hr. čreva – na chrbte).

Celkovú kolonoskopiu (prezerá sa celé hrubé črevo) je možné urobiť vo viac ako 90 % prípadov, pričom percento úspešnosti je podmienené nielen skúsenosťou endoskopistu, ale aj dobrou prípravou čreva. Asi u 20 % chorých môže byť vyšetrenie technicky náročné alebo nemožné (pre zúženie čreva). Lekár hodnotí jednotlivé úseky hrubého čreva, prípadne odoberá čiastočky tkaniva na mikroskopické vyšetrenie. Pretože mnoho polypov (stopkatý výrastok sliznice), a dokonca včasných karcinómov je možné prehliadnuť pri zavádzaní prístroja, definitívne posúdenie nálezu sa robí pri pomalom (nie menej ako 5 minút) vyťahovaní prístroja. Táto časť výkonu patrí medzi najdôležitejšie. 

Lekár vykonávajúci endoskopiu hodnotí vzhľad a farbu sliznice, cievnu kresbu, abnormálny črevný obsah, detailne sa venuje chorobným nálezom, z ktorých je na diagnostické účely odoberaný rôzny počet vzoriek (biopsií) podľa druhu a rozsahu nálezu.

Čo nasleduje po vyšetrení kolonoskopiou?

Po každom kolonoskopickom vyšetrení je pacient umiestnený do zotavovacej miestnosti. Čas na zotavenie je rôzny – od 30 minút do niekoľkých hodín – podľa veku, celkového stavu, dĺžky a náročnosti výkonu aj podľa reakcie na použité lieky na utlmenie bolesti. Pri prepustení by mal byť vyšetrovaný znovu upozornený na zákaz riadenia motorových vozidiel 24 hodín po vyšetrení (súčasť informovaného súhlasu) a mal by dostať telefonický kontakt pre prípad vzniku komplikácií.

Čo je to liečebná kolonoskopia?

Pomocou liečebnej kolonoskopie odstránime polypy (výrastky) v hrubom čreve tzv. polypektomickou slučkou. Takmer všetky polypy je možné odstrániť touto technikou. Ich odstránenie má nielen liečebný, ale aj preventívny význam, najmä v prípade adenómov (nezhubných nádorov), ktoré tvoria v hrubom čreve asi 90 % všetkých polypov a ktorých malígnou premenou vzniká karcinóm (zhubný nádor).


Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /var/www/www/libraries/joomla/filter/input.php on line 660

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /var/www/www/libraries/joomla/filter/input.php on line 663